Pian jokaisella suomalaisella on oma henkilökohtainen mukana kuljetettava viestin. Se voi vielä olla tavallinen matkapuhelin, mutta yhä useammin kännykän korvaa paljon monipuolisempi väline. Sanalla viestin tarkoitetaan usein muutakin kuin matkaviestintä, siis myös esim. radiota, televisiota, lankapuhelinta ja sanomalehteä, mutta niinpä on matkaviestinkin muuttumassa kaiken kattavaksi laitteeksi, jolla on mahdollista olla yhteydessä sähköpostiin ja internetiin, vastaanottaa radiolähetyksiä, katsoa tv-uutisia tai jopa elokuvia ja lukea lehtien nettiversioita. Kuvallinen viestintä tulee entistä monipuolisempana mukaan: henkilökohtaisella viestimellä voi ottaa kuvan ja lähettää sen saman tien eteenpäin. 'Näköpuhelin' on myös tyypillinen viestimen sovellus.
GSM:n tekstiviesti on toistaiseksi suurimman suosion saavuttanut muuhun kuin puheen siirtoon tarkoitettu palvelu. Mikä on seuraava koko kansan villitsevä tiedonvälitysominaisuus henkilökohtaisessa viestimessä? Luultavimmin se liittyy kuvan siirtoon. Riittävän suurella värinäytöllä varustetun viestimen hyvin todennäköinen sovellus on arvattavastikin internetin kautta tapahtuva tiedonsiirto ja nettisivujen selaus kun se viimeinkin tulee käyttökelpoiseksi siirtonopeuksien kasvaessa ensin GPRS:n ja sitten vielä tehokkaamman UMTS:in myötä... Ennustaminen on kuitenkin tunnetusti vaikeata. Saattaa jopa olla, että hienovaraisesti hallittavissa oleva tekstiviestien tapainen edullinen chat-viestittely, joka tavoittaa ihmisen aina ja joka paikassa, onkin se todellinen arkipäivän killerisovellus, kunhan innovaatioiden myötä laitteet käyvät käyttäjäystvällisemmiksi ja mm. kirjoittaminen helpoksi.
Joitain uusia palveluja löytyy Viestimestä eli näiltä sivuilta. Täältä eivät välttämättä löydy tavalliset puhepalvelut vaan juuri sellaiset edistykselliset sovellukset, joissa on muita viestielementtejä mukana, kuten esim. teksti, kuva, audio, video, multimedia, kauko-ohjaus jne. eli uudentyyppiset matkaviestinsovellukset. Vielä ei kovin paljon näyttäisi olevan listoilla.
Odotellaan siis hieman aikaa vielä GPRS:n eli pakettidatan yleistymistä ja 3G:tä sekä varsinkin uusia upeita henkilökohtaisia viestimiä. On muistettava, että vasta GPRS on ensimmäinen kunnollinen tekniikka, jonka avulla pystytään tarjoamaan matkaviestinjärjestelmässä edullisesti ja joustavasti ne monipuoliset datapalvelut, joiden tulosta on puhuttu jo parikymmentä vuotta. 3G tuo mukanaan tähän lisänä oikeastaan vain parempaa laatua, suurempia siirtonopeuksia ja uutta kapasiteettia.
Tuohon ylläolevaan keväällä 2001 kirjoitettuun tekstiin viitaten mainittakoon, että 11.6.2002 Sonera avasi MMS-palvelun, jossa voi lähettää multimediaviestejä. Viestit muodostuvat still-kuvasta, tekstistä ja ääniviestistä, jotka lähetetään uusista MMS-puhelimista verkkoon GPRS-tekniikalla ja siirtyvät joko toiseen MMS-puhelimeen tai nettiin vastaanotettaviksi.
Elämäntapainsinööri
Elämäntapainsinööri jo vuodesta 1987. Elämäntapainsinöörit ovat seikkailleet nimikkosarjakuvassaan jo parikymmentä vuotta ja olivat ensimmäiset jotka tätä nimitystä itsestään käyttivät. Lukuisia seuraajia on sittemmin ilmennyt (googlaa vaikka!). - Elämäntapainsinöörit-sajakuva (1987-2003) -