Hieman GSM:n historiaa
GSM:n kehitys alkoi NMT-konkareitten eli Pohjoismaiden ja Hollannin yhdessä ehdottamana yhteiseurooppalaisena hankkeena 1980-luvun puolivälissä. Esitys pohjautui 1980-luvun alussa (1983?) perustetun pohjoismaisen FMK (Framtida Mobila Kommunikationer) -työryhmän suunnitelmiin uudesta digitaalisesta matkapuhelinjärjestelmästä, mutta virallisen esityksen teki Hollanti. Järjestelmäperiaatteiden lisäksi FMK selvitteli mm. puheenkoodausmenetelmiä perusteellisesti FMK-T (Tal) -alatyöryhmässään.

...vajaa 10 vuotta myöhemmin:

Ensimmäisen virallisen suomalaisen GSM-puhelun soitti ylijohtaja Kai Törnblom liikennemisteriöstä 1.2.1990 Nummelassa. Päivä oli sateinen ja kylmä, mutta tunnelmä oli lämmin Nummelan radioasemalla, jonne oli kokoontunut joukko päättäjiä ja toimittajia todistamaan tätä suurta tapahtumaa. Kommenttina oli: "Hyvinhän tämä kuuluu, eikä ole edes mitään rahinoita! Järjestelmä tuntuu toimivan hyvin." Tilaisuudessa Matti Makkonen Teleltä ojensi soittajalle diplomin hyvästä suorituksesta.

GSM-puhelin ei tuolloin vielä mahtunut taskuun sillä se oli reilun metrin levyinen ja korkuinen "räkki" paku-Folkkarin takaosassa.
 


 

Seppo Tiainen 15.5.2001