http://www.viestin.com  - English version
matkaviestin matkaviestintä 3G 2G mobiili viestintä viestit viestien lähetys SMS DMS NMT GSM UMTS GPRS

 
NMT DMS (Data and Messaging Service*)

-  NMT-kommunikaattorista totta

Vuonna 1990 alettiin Suomessa kehittää NMT:hen omaa datansiirtotapaa. DMS:n ideoija ja siihen liittyvien spesifikaatioiden laatija sekä testilaitteiston tekijä on Seppo Tiainen, joka tuohon aikaan työskenteli Telellä (Telecom Finland). Konsepti perustui järjestelmän omaan FFSK-modeemiin, joka oli kaikissa NMT-puhelimissa ja jota käytettiin enimmäkseen vain puhelun aloituksessa ja lopetuksessa. Puhelun aikana FFSK-modeemia saattoi siten käyttää datansiirtoon kunhan pidettiin huolta, ettei järjestelmäsignalointia häiritä. DMS-menetelmään kehitettiin oma signalointi, nopea yhteydenmuodostus, tehokas virheenkorjaus ja salaus. DMS:tä tehtiin NMT-spesifikaation jatke ja näin oli pian mahdollista valmistaa datan ja tekstiviestit hallitsevia käsipuhelimia, joissa ei tarvittu mitään ylimääräisiä osia eikä lisälaitteita. Kaikki tapahtui puhelimen oman näytön ja näppiksen avulla.


Ensimmäisen tällaisen puhelimen valmisti ruotsalainen Spectronic, jonka työntekijä Per Siversson sai siitä arvostetun tunnustuksen (Polhemspriset). Data ja puhe kulkivat samalla kanavalla vuorotellen, joten oli mahdollista siirtyä puheesta (tai musiikista!) suoraan dataan (esim. hittilistaan) ja päinvastoin. Spectronicin DMS:ää käyttivät mm. Ruotsin poliisi ja kuljetusfirmat, mutta korkean hintansa takia sitä hankittiin lähinnä vain erikoissovelluksiin. Allekirjoittanut luki sillä kyllä koekäyttäjänä muinoin sähköpostejansa mm. Oslon lentokentällä.

Suomessa DMS:ää käytettiin mm. kauko-ohjattavissa näyttötauluissa (VR:n junavuorot Turunväylän varrella, Spectronicin DMS) sekä Fortumin säiliöautojen kuljetuslogistiikkaan ja liikkuvissa Veikkaus Oy:n pelipäätteissä, joihin DMS-laitteet valmisti Benefon ja Lalla Oy.

Muita DMS-tuotemerkkejä olivat ainakin Ericsson ja Nokia. -  Huomaa Lalla Oy:n modeemiin jälkeenpäin lisätyt audiolinjat (RCA, in/out), sillä samalla yhteydellä kulki sekä audio että data.


Telegalleria tietää kertoa DMS:stä lisää.

____
*myös: DMS = Data Mobile Station


Palaute:  webmaster@viestin.com